Černý čaj - klenot mezi čaji?

Přidal: Václav Vytřísal v: O čaji Na: Neděle, únor 11, 2018 Komentář: 0 zobrazeno: 465
Černé sypané čaje jsou na světě velmi rozšířené, v podstatě je už bereme jako samozřejmost.

Což je dáno asi tím, že černý čaj byl na našem kontinentu dlouhá léta jediným známým zástupcem čaje. Přesto máme stále z čeho vybírat a neustále můžeme zkoušet nové chutě černých sypaných čajů. Mezi nejvíce oblíbené a exportované čaje patří již tradičně ty, které pochází z Indie, Srí Lanky, Číny, Japonska, ale i Afriky.
blacktea
Čaj byl vlastně objeven úplnou náhodou
Nejstarší dochovaná informace o čaji pochází už ze staré Číny. Přináší nám ji legenda, která praví, že před 3000 lety byl čaj objeven císařem Shen Nungem. Na svých cestách po Číně si v kotlíku vařil vodu, když mu do ní náhodou spadly listy z keře, který rostl nedaleko. Císař nápoj ochutnal a zjistil, že má lahodnou chuť a navíc se po něm cítil lépe, získal novou energii. Nazval tento nápoj jako „te“. To byl ale jen začátek pití čaje. Na svůj „boom“ si čaj počkal ještě dalších dva tisíce let. Z Číny se tehdy do Evropy začal dovážet čaj zelený, jenže během dlouhé cesty přišel o svoji lahodnou chuť i aroma. Přišla tedy řada na jinou variantu čaje. Jeho výroba byla pozměněna, lístkům byl narušen povrch a prodloužena jejich oxidace, neboli fermentace. Tím se jeho chuť stala mnohem silnější a výraznější a přečkala tak dlouhou cestu k nám, do Evropy. Rázem si zde získal velkou oblibu. Nejinak je tomu i u nás, ačkoli jsme ho měli možnost vyzkoušet poměrně pozdě, až někdy kolem poloviny 19. století.

Dlouhá cesta čaje z plantáže až k Vám domů

Zpracování kvalitního čaje je velmi zajímavý, ale také náročný proces. Prvopočátek se odehrává na čajových plantážích, kde sběrači, častěji spíše sběračky, pravidelně sklízí z keřů čajovníků jejich lístky. Sklízí se vrcholový pupen s prvními pěti lístky, nebo s prvními třemi lístky, a v případě, že se jedná o čaj nejvyšší kvality, sklízí se pupen s prvními dvěma lístky. Platí totiž pravidlo, že čím mladší lístky sklízíme, tím kvalitnější čaj vznikne. Lístky se odštipují palcem a ukazováčkem a sbírají se obouručně do košů. Poté co nejrychleji putují do továren, kde se rozprostřou na síťové regály a při teplotě v rozmezí 20 – 24 stupňů a o vlhkosti 75 % se nechají zavadnout. V této chvíli probíhá oxidace tříslovin, neboli fermentace. Aby mohla proběhnout tak, jak je třeba, musí být lístky mechanicky narušeny. Tím dojde k uvolnění jejich šťávy, která fermentaci katalyzuje. Délka tohoto procesu je různá, trvá několik minut, maximálně však dvě hodiny. Čím déle trvá, tím zemitější chuť čaj získává. Samotný proces je dokončen sušením lístků proudem vzduchu o teplotě 80 stupňů. Takto vysušený čaj se v třídičkách vytřídí buď na listový, nebo zlomkový (dle stavu listů).

Příprava čaje může být Vaším rituálem       

K tomu, aby čaj chutnal tak jak má, a měl také ty správné účinky, je třeba dodržovat správný postup jeho přípravy. Naštěstí se nejedná o žádný složitý proces. Pokud Vám stačí klasická příprava, vystačíte si s obyčejným sítkem na čaj. Voda k jeho přípravě by měla být těsně po varu a čaj bychom v ní měli louhovat asi tři až šest minut. Samozřejmě se vždy řídíme přesnými instrukcemi uvedenými na daném druhu černého čaje. Jestliže si jeho přípravu chcete vychutnat a povýšit na rituál, zkuste postup za využití dvou čajových konviček. V jedné čaj spaříte a vylouhujete, v druhé ho servírujete. Pokud si chcete dosyta vychutnat unikátní chuť čaje, pijte ho bez dalších přísad. Zrovna tak ho ale můžete obohatit o další chutě. Osladit ho cukrem nebo medem, přidat citron, mléko nebo smetanu. Chuť čaje je ale také ovlivněna tím, v kterých částech světa se pije. V Anglii je čaj obohacen o mléko, či smetanu, kdežto v Tibetu se černý čaj podává se solí a jačím mlékem. Výsledný nápoj je bohatý na vitamíny a minerály.

Čaj je skvělým pomocníkem pro Vaše zdraví

A proč je černý sypaný čaj vlastně tak moc oblíbený? Jistě hraje svoji nezastupitelnou roli obsah kofeinu, na kterém je velké procento populace již doslova závislé a nedovede si bez něj představit svůj den. U čaje se ale vlastně kofein nenazývá kofeinem, nýbrž teinem. Dokáže nás probudit, povzbudit, okysličuje mozek, což pomáhá lepšímu soustředění, stimuluje metabolismus, naše tělo nastartuje. Disponuje ale i dalšími látkami, patří k nim flavonoidy, enzymy, minerální látky, stopové prvky, polyfenoly, ale také vitamíny. Například flavonoidy mají vysoce antioxidační účinky, výrazně se tak podílejí na boji proti rakovině, mrtvici nebo infarktu. To však zdaleka nejsou všechny přínosy čaje pro naše zdraví. Černý čaj totiž dokáže snižovat krevní tlak, což je přesný opak účinku, který má káva. Také stimuluje naši imunitu a pomáhá našim cévám. Tím, že dokáže nastartovat metabolismus, podílí se na spalování tuků. Pokud jste nachlazeni, jistě pijete čaj, víte však, že dokáže rozšiřovat průdušky a tím podporuje vykašlávání a celkové zotavení? Čaj je zkrátka nejen chutným nápojem, ale také naším užitečným spojencem.

SLEVA
Castleton zahrada je známa tím, že produkují nejlepší Darjeeling čaje. Castleton leží v údolí Kurseong v...
Na skladě
82 Kč 118 Kč -30%
SLEVA
Goomtee je velmi dobře známý čaj hlavně v Anglie. Tento čaj má velmi sladkou vůni s ovocnými tóny. Barva...
Na skladě
79 Kč 113 Kč -30%
SLEVA
Výroba těchto čajů je velmi omezená. Ke sklizni dochází na podzim, kdy se teploty přiblíží nule a čajové...
Na skladě
101 Kč 145 Kč -30%


Komentář

Zanechte svůj komentář

Chvilka na čaj - blog