Čínské čaje - původ

Přidal: Václav Vytřísal v: Čajové oblasti Na: Čtvrtek, duben 19, 2018 Komentář: 0 zobrazeno: 534
Máte rádi čaj a dopřáváte si každý den svůj oblíbený šálek? Chcete vědět o svém čaji více, a především o sortimentu čínských čajů?

Zajímá vás jejich původ a další zpracování? Pojďte se podívat, jak přichází na svět čínský čaj, který má bohatou historii a léčivé účinky.

Čínské čaje – původ, zpracování a druhy 

Kdo by si rád nedopřál šálek horkého lahodného moku, který příjemně naladí, osvěží a v mnohém také l

éčí. Ano, řeč je o nápoji, který je oblíbený na celém světě a říká se mu čaj. Pojďme se podívat zblízka na čínské čaje. 

Čínské čaje patří k těm nejstarším variantám čajů a jejich variace nabízejí široký sortiment od jemných bílých až po silné zelené, černé a zlaté či dokonce čajové speciality jako čaje uzené nebo fermentované. 

Legendy praví, že čaj objevil čínský císař, kterému do kotlíku s vroucí vodou spadlo několik listů z nějakého keře, co byl vlastně čajovník. Čína od nepaměti patří k největším producentům pěstování čaje a jejich kvalita je těžce překonatelná. 

Čajovníku se daří v subtropickém a tropickém pásmu, na kyselých půdách a nejkvalitnější roste ve vysokých nadmořských výškách. Kromě Číny a celkově Asie se čajovník pěstuje také v Africe nebo jižní Americe.
 

Čajovník je stálezelený keř, který vyrůstá na plantážích a pěstuje se nejdřív ze semen čajovníků či jeho odřezků a následně se zhruba po půl roce přesadí přímo na plantáže. Po třech letech obhospodařovaní je čajovník připravený ke sběru. Sbírají se listy čajovníku. 

Zpracování čaje se podle jednotlivých druhů liší a záleží na tom, jestli má být výsledkem zpracování čaj zelený, černý, oolong, bílý, žlutý nebo silně aromatizovaný. Základem při zpracování čajových lístků zůstává zavadnutí, rolování, oxidace, sušení, třídění, a nakonec samotné balení. 

Na konečném druhu čaje má svůj podíl také fermentace. Zelené čaje nejsou fermentované vůbec, bílé jen zlehka, žluté jsou fermentované jen dodatečně a zlehka, polozelené jen částečně, černé jsou fermentované dokonale. A co je vůbec fermentace čaje? Jedná se o oxidaci polyfenolů, které účelem je změna chemických procesů, co způsobuje tmavnutí čajových listů. Proto u každého druhu čaje probíhá jiný způsob a doba fermentace. 

A jaké čaje z čínské produkce si tedy můžete vychutnávat? 

Bílý
Žlutý
Pu-erh

Nezapomeňte nám napsat do komentáře vaše zkušenosti s čínskými sypanými čaji. 




Komentář

Zanechte svůj komentář

Chvilka na čaj - blog