Co je matcha - práškový zelený čaj? - Chvilka na čaj

Co je matcha - práškový zelený čaj?

Přidal: Václav Vytřísal v: Matcha - japonský zelený čaj Na: Neděle, červen 4, 2017 Hit: 691
Matcha zelený čaj je japonský čajový prášek, který se vyrábí z nejkvalitnějšího zeleného japonského čaje.


Matcha je prémiový, zelený, čajový prášek z Japonska. Používá se zejména k přípravě čaje, nebo také jako přísada do receptů. Zatímco jiné zelené čaje se pěstují po celém světě, matcha je charakteristická pro Japonsko. Pokud vás zajímá její chuť, tak ta je díky obsahu chlorofylu a aminokyselin jedinečná a bohatá.

Pokud je matcha připravena v tradičním japonském stylu, tedy rozšlehaná s vodou, je plná účinných látek zeleného čaje. Je tedy ceněna především pro svůj neocenitelný přínos lidskému zdraví. Je bohatá na živiny, antioxidanty, vlákninu a chlorofyl. Je bez cukru a stává se z ní tak ideální nápoj pro diabetiky a ostatní, kteří chtějí snížit příjem cukru. Ve srovnání s ostatními zelenými čaji je přínos matchy vyšší, především proto, že při konzumaci se do těla dostane celý list. Jednu sklenici matchy můžeme srovnat s 10 sklenicemi zeleného čaje, a to jak z hlediska nutričních hodnot, tak z hlediska obsahu antioxidantů. 

Matcha je známá i díky tomu, že má příznivý vliv na zlepšení nálady, kterou mají na svědomí aminokyseliny obsahující L-theanin. Samotní buddhističtí mniši pili matchu ve chvílích, kdy potřebovali pomoc při svých meditacích. Aminokyseliny, které matcha hojně obsahuje, v kombinaci s kofeinem mají totiž výrazné účinky na bdělost mysli.

Matcha se vyrábí a pěstuje pouze v Japonsku, kde ji pěstují místní zemědělci za pomoci tradičních metod. Matcha je pěstována v okolí řeky Yahagi, jejíž mikroklima a vlhký vzduch vytvářejí ideální podmínky pro růst a dozrávání. Na jaře, několik týdnů před sklizní, zemědělci překryjí čajovníky bambusovou rohoží nebo plachtou. Postupné snižování množství slunečního světla, zvyšuje obsah chlorofylu v rostlině. Po sklizni, listy projdou párou a pak se suší na vzduchu. Dále jsou listy řazeny do tříd dle kvality.


Matcha je oproti jiným zeleným čajům dražší a to především z toho důvodu, že zakrývání polí  bambusovou rohoží, nebo plachtou, oslabuje čajové rostliny a je proto zapotřebí delší období pro zotavení, než bude moci být znovu sklizeno. Většina zemědělců pečlivě dohlíží na růst a listy matchy vybírají ručně. Dalším hlediskem, které ovlivňuje cenu, je to, že japonské čaje obecně, mají tendenci být dražší, než čaje vyrobené v jiných zemích. Je to zákon nabídky a poptávky. Japonsko je malá země, která vzhledem k vysoké domácí poptávce, vyváží jen asi 1 procento svých čajů. Přihlédneme-li k této skutečnosti a k nákladnému pěstování a výrobě matchy je její distribuce omezená.

Chvilka na čaj - blog