Japonské čaje - původ

Přidal: Václav Vytřísal v: Čajové oblasti Na: Pátek, březen 9, 2018 Komentář: 0 zobrazeno: 712
Rádi relaxujete a užíváte si každou chvíli odpočinku či chvíle s rodinou a přáteli? 

Nepohrdnete ani šálkem dobrého čaje? Zkoušíte nové chutě a zajímáte se o původ čaje, který právě popíjíte? Je na čase zařadit do vašeho seznamu také japonské čaje, které mají historii, původ i specifickou chuť, kterou si nakonec zamilujete.

Udělejte si čas na šálek japonského čaje

Čaj patří k lahodným nápojům, které mají pozitivní účinky na tělo i mysl. Čaj obvykle slouží jako příjemný prostředek při relaxaci, posezení s rodinou a přáteli, má léčivé a detoxikační účinky, přináší pocit uvolnění a zklidnění i bdělosti mysli.

 

Milovníci kvalitních čajů a čajových dýchánků znají také tradiční japonské čaje.

 

Japonský čaj neboli zelený čaj je doslova pýchou Japonců a naleznete jej v této zemi na každém kroku. Tento druh čaje je z produkce nepřetržitě zeleného keře, kterého výška se pohybuje až kolem jednoho metru a sklízí se z něj pro tento účel zelené lístky. Probíhají až tři sklizně do roka, a to v květnu, pak přibližně v červnu, a nakonec v září. Nejkvalitnější je produkce z první sklizně. Nejlépe se tomuto keři daří ve vyšších nadmořských výškách. Nejkvalitnější úroda pochází z plantáží ležících na ostrovech Kjúšú, Honšú a Hokkaidó, ale jinak je pěstovaný v celé jižní oblasti Japonska.

 

Japonské čaje jsou charakteristické specifickou trávovou vůní a chutí, zelenou barvou a jejich výjimečnost je podporována péčí, kterou jim Japonci věnují a také zpracováním. Na rozdíl od čínských čajů je používaná ke zpracování zelených lístků horká pára, čím nedochází k fermentaci. Většina produkce je pro domácí spotřebu a jen malé procento pro export.

 cajova-plantaz

Podle způsobu zpracování se tyto čaje dělí na několik základních druhů:

 

  • Bancha neboli nejběžnější čaj
  • Sencha neboli sekaný čaj
  • Kabusé tedy zakrytý čaj
  • Gyokuro neboli Nefritová rosa
  • Matcha tedy drcený čaj
  • Genmaiča jako čaj s hnědou rýží
  • Kukicha jako stonkový čaj
  • Hójicha jako sušený čaj
  • Tamaryokucha jako čaj svinutý do zakroucených drátků

 

Zajímavá je i samotná historie japonského čaje. První stonky této rostliny měly být totiž do Japonska přivezené z Číny v přibližně v 7. nebo 8. století buddhistickým mnichem, který je zasázel na půdě kláštera. O pět let později nabídnul lahodný nápoj z této rostliny císaři. Ten si nápoj zamiloval natolik, že nechal rostlinu vysadit v oblasti císařského města. Na základě zhoršování vztahů s Čínou byl tento nápoj císařem zavržený, protože rostlina, ze které nápoj pocházel, byla právě čínského původu. Buddhističtí mniši však nápoj využívali nadále a sloužil jim jako podpůrný prostředek k meditacím. Přibývajícím časem se pěstování čajovníku v Japonsku zdokonalovalo a zušlechťovalo a z pití japonského neboli zeleného čaje se stal dokonce obřad čanoju.



Komentář

Zanechte svůj komentář

Chvilka na čaj - blog