O čaji - obecně (V hlavní roli čaj) - Chvilka na čaj

O čaji - obecně (V hlavní roli čaj)

Přidal: Václav Vytřísal v: O čaji Na: Pátek, březen 31, 2017 Hit: 413
Magické slovo, které je pro některé takřka zaklínadlem… Tím slovem je „čaj“ anglicky a v mnoha dalších jazycích „tea“. Tři písmena, prosté slovo.



O čaji - obecně  (V hlavní roli čaj)

Magické slovo, které je pro některé takřka zaklínadlem… Tím slovem je „čaj“ anglicky a v mnoha dalších jazycích „tea“. Tři písmena, prosté slovo, ale kolik tajemna, vůní, exotiky a také požitků v sobě skrývá. Pojďme se společně vydat cestou dvou lístků a srdíčka. 
Sypaný čaj 2


Světové čajové velmoci

Aroma, široká škála chutí, jiskřivá barva, vysoká kvalita, pozitivní vliv na naše zdraví a mnohé další požitky nám dokážou zprostředkovat právě dva lístky a jedno srdíčko – vrcholová část rostlin, která je určena ke sběru, aby z nich posléze vznikl ten nejkvalitnější čaj. Žádné studie zatím přesně nedokázaly určit, kolik je na světě konzumentů čaje. Možná ještě složitější by byl výzkum na téma, kolik lidí na světě se zabývá jeho sklizní, sběrem a zpracováním. Vždyť jen na Srí Lance, (dříve Cejlon) se obecně touto komoditou zabývá dvacetina veškeré populace. Lidé zde žijí svým osobitým denním rytmem, tak jako kdekoli jinde na světě, kde se jejich čaj konzumuje. Čajové plantáže na úbočí malebné krajiny zde doslova chrlí pro celý po čaji žíznivý svět nikdy nekončící objem pravého cejlonského čaje. A podobně je tomu i v dalších koutech světa, kde je produkce čaje nejvíce rozšířená - v Indii, Číně, Malajsii, Peru, Nepálu, Brazílii, Keni, ale i v Austrálii, Rusku, Vietnamu, nebo Japonsku, Íránu, Turecku či na Taiwanu. Za čajovou kolébku však vždy byla a dosud je považována Čína.


Různé druhy čajů

První zmínky o čaji se dozvídáme z historických záznamů starých více než 40 tisíc let, které nám po sobě zanechal čínský císař. Známo je na 30 zemí, které se zabývají pěstováním čajovníku čínského. Ve všech těchto čajových velmocích vznikají různé druhy čajů, všechny, které si jen dokážeme představit. Od čajů černých, červených, přes čaje zelené, oolongy až po čaje bílé, které jsou pro svou vysokou kvalitu a jedinečnost označovány jako čaje císařů. Stále vítanější specialitou jsou i takzvané čaje kvetoucí, které se k nám dostávají z Číny a jsou považovány za jeden z nejatraktivnějších čajových druhů. Každá z čajových velmocí nabízí milovníkům těchto lahodných osvěžujících nápojů a jejich chuťovým pohárkům zcela odlišný zážitek, originální chuť a jedinečnou vůni. Zapomínat bychom však neměli ani na bylinkové směsi, ovocné čaje a další speciální varianty lahodných nápojů.


Čaj jako životabudič


Ten, koho omámila vůně a chuť čaje, ten obvykle propadl vášni konzumovat tento kulturní nápoj po celý svůj život. K tajemství těchto až omamných chutí čajů nemalou měrou přispívají i způsoby zrání čajových lístků na keřích, jejich následná oxidace, sušení a v nemalé míře i způsob jejich balení. Čaj, to je zkrátka životabudič i posilující lék, nápoj i gastronomický doplněk. Naše tělo dokáže udržet ve zdravé kondici a dobrém duševním stavu. Snad každý měsíc přibývají stále nové a nové výsledky výzkumů, které potvrzují nově objevené příznivé účinky čajů na lidský organismus. Obnovení vitality a udržení zdraví, to je to hlavní, co od čaje očekává jak milec čaje, tak jeho běžný konzument.


Kde vznikají čajové plantáže

Jak probíhá sklizeň čaje? Černý čaj, zelený čaj a oolongy se získávají ze stejného rostlinného druhu Camellia sinensis – čajovníku čínského. Ten se vyskytuje ve dvou odlišných odrůdách. První odrůdou je čínský (sinensis) a druhou odrůdou asámský (assamica). Odlišují se od sebe velikostí lístků. U odrůdy sinensis nacházíme lístky dlouhé od 

5 do 12 cm, zatímco listy odrůdy assamica mohou dosáhnout délky až 20 cm. Rostlinám čajovníku se daří spíše ve vyšších polohách v deštivém a teplém podnebí. To je hlavním důvodem, proč jsou čajové plantáže (nazývané také čajové zahrady) rozložené v hornatých oblastech a také v blízkosti tropických pralesů. Mírné teploty pohybující se okolo 18°C, celoročně bohaté srážky a časté ranní mlhy jsou tím, co keřům čajovníků velmi prospívá. Ideální je pro ně naplavená půda, která je mírně kyselá. Při ničím 

neomezovaném růstu by čajovníky dosahovaly výšky okolo 10 – 12 metrů. Pro usnadnění sběru lístků se keře seřezávají již po několika letech. Čajovníkové keře pěstované pro sklizeň poskytují úrodu lístků po dobu až 50 let. Ovšem některé věkovité rostliny jsou staré i několik staletí. Poprvé se mohou začít sbírat lístky z čajovníku až po třech letech od vysazení keře.

Sklizeň probíhá na rostlinách, které mají z rubu své svěže zelené listy ochmýřené. Jen z takových čerstvých lístků může vzniknout opravdu kvalitní čaj. Ve většině případů jde o ruční sběr čajových listů, někdy se však sklízejí i strojově. Sběračkami čajových lístků jsou většinou ženy. Ty procházejí jednotlivými řadami čajovníkových keřů a ručně z nich odštipují lístky, které pak z jejich rukou putují do nůší na zádech. Ruční sběr je pro výslednou kvalitu čaje rozhodující, pokud se sbírá takzvaný „firstflush“, tedy měkké mladé výhonky skládající se ze dvou lístků a srdíčka. Oproti starším listům na keři má tato vrcholová část 3x vyšší obsah polyfenolů.



Způsob zpracování čaje

Nejjednodušším způsobem zpracování ze všech čajů prochází čaj zelený. Hlavním důvodem je to, že je třeba uchovat svěží chuť a vůni čaje, ale i proto, aby v čaji zůstalo maximum chemických vlastností čerstvého čajového listu. Po natrhání čerstvých listů musí následovat deaktivace enzymů. Ty by jinak čaj znehodnotily. Deaktivace enzymů se provádí buďto napařováním listů anebo pražením. Takovýmto způsobem se zpracovávají i černé čaje a oolongy, jen s tím rozdílem, že až poté, co zavadnou. Pak se čajové lístky svinují, čímž dojde k vytlačení šťávy na povrch listů. Aby se snížila jejich vlhkost, lístky se suší. Následuje enzymatická oxidace. Při ní dochází ke změně charakteristických vlastností: chuti, barvy a rovněž obsahu polyfenolů. Aby se zpracované lístky protřídily, prosívají se postupně několika různými síty. Čím vyšší třída čaje, tím větší lístky. Čaje nižší kvality obsahují jen menší úlomky. Nakonec zbude pouhý čajový prach. Tím se plní čajové sáčky. Nakonec se hotové výrobky správně zabalí a poté, co se rozvezou do celého světa, mohou si je vychutnat milovníci čaje a další miliony lidí po celém světě. 


Chvilka na čaj - blog