Příběh oolong čaje má svá tajemství

Přidal: Václav Vytřísal v: O čaji Na: Čtvrtek, červen 21, 2018 Komentář: 0 zobrazeno: 516
Pokud nahlédneme do daleké minulosti, můžeme poodhalit příběh, který vypráví o vzniku čaje oolong.

Původní název tohoto čaje zněl Wu Lung. Jeho zkomolením prý došlo k tomu, že se mu začalo říkat oolong, což v překladu znamená Černý drak. V legendě o jeho vzniku figuruje sběrač čajů, který při své běžné procházce zahradou objevil keř, který ho zaujal neznámou vůní. Když ve větvích zahlédl černého hada, pochopil, že je to znamení. Díky tomu z lístků tohoto keře vznikl jedinečný a lahodný čaj. Tato legenda sice není jedinou, zní však docela pohádkově, takže je oblíbená.

Historie a zpracování oolong čaje

Zcela určitě však oolong pochází z území dnešní provincie Fu-ťien a jeho stáří je jistě delší než tisíc let. Tento čaj byl již v počátcích své existence oblíbeným nápojem čínských vzdělanců i císařů. Ať už proběhlo objevení tohoto čaje jakkoli, jedno je jisté. Oolong si získal oblibu díky své unikátní chuti. Ta je sladce natrpklá, v ústech zanechává výraznou stopu a vůně tohoto čaje je silná, nemůžete si ji splést s žádnou jinou. V žádném případě ji nelze zaměnit s čajem černým. Na tom má jistě svůj podíl zpracování oolongu.
oolong caj

Představme si tedy docela náročný proces. Klíčové je sbírat jen lístky, které jsou takříkajíc plně zralé. Poté se sklízejí a nechávají zavadnout na přímém slunci, což je odlišné od ostatních čajů a maximálně důležité. Také je stěžení, aby se tak stalo co nejdříve po jejich sběru. Poté je velmi důležité mechanicky narušit buněčnou strukturu jednotlivých lístků čaje. Většinou se tak děje pomocí jejich přehazování v rotačních koších, vzdušných otočných válcích z bambusu nebo v obyčejných ošatkách. Právě tady začíná proces, při kterém čaj oxiduje a který je často nesprávně označován fermentací. Délka oxidace se může lišit například podle toho, který kultivar se zpracovává. Samotná oxidace je však přerušena prudkým zahříváním, střídaným s ochlazováním, rolováním a sušením lístků. Na konci této cesty je jejich vyhřívání, kterým výslednému nápoji propůjčuje nezaměnitelnou chuť a aroma. Oba tyto faktory jsou zásadně ovlivněny způsobem pěstování čajovníků a následné zpracování sklizně.

Oolong se vyrábí v Číně, Japonsku, Indii, Bangladéši, Vietnamu na Jávě i Taiwanu. Existuje velké množství jeho kultivarů, které mají podobné vlastnosti. Barva jeho lístků je typická svými variacemi. Mohou být žluté, polozelené i žlutozelené, modrozelené, hnědé až tmavé.

Ooolong čaj však nenabízí jen svoji typickou a nezaměnitelnou chuť. Má také blahodárné účinky na naše tělo a potažmo i mysl. Je oblíbený zvláště pro své povzbuzující účinky. Je bohatý na antioxidanty, posiluje imunitu, obsahuje vitamíny B2, C i E, nechybí ani selen nebo zinek. Prokazatelné funguje i při léčbě kardiovaskulárních chorob, podporuje srdeční funkci, ale i oběhový a trávicí systém. Zpomaluje proces stárnutí organismu jako celku. Pomáhá snižovat cuky i tuky v krvi. Aby tímto způsobem skutečně fungoval, je třeba ho pít pravidelně.

 

Při přípravě sypaného Oolongu dbejte na pokyny, které jsou u každého čaje uvedeny. Obecně by se měl zalívat vodou, která není vroucí, měla by mít teplotu 95 °C. Na 3 gramy čaje použijeme 200 ml vody. Louhování by může trvat od několika vteřin, maximálně však deset minut. Skutečně kvalitní oolong je možné použít na více nálevů. Neplatí zde pravidlo, že se opakovaným nálevem znehodnocuje, právě naopak. Je možné jej opakovaně zalít až pětkrát. Správně připravený Oolong má doslova zářivou barvu a neunikne vám jeho typická vůně.



 

Komentář

Zanechte svůj komentář

Chvilka na čaj - blog