Zdravotní účinky zeleného čaje - Chvilka na čaj

Zdravotní účinky zeleného čaje

Přidal: Václav Vytřísal v: Zdravotní účinky sypaných čajů Na: Pátek, březen 31, 2017 Hit: 2089
Zelený čaj je považován za elixír mládí, tak ho nazývají v celé Asie. Zelený čaj dokáže posílit ducha i celé tělo.



Zdravotní účinky zeleného čaje
 

Zelený čaj stejně jako černý je získává podobným způsobem. Pochází rovněž z listů rostliny Camellia Sinensis. Odlišnost zeleného od černého čaje jsou dány až jinou úpravou po sklizni. Elixír mládí, tak nazývají v Asie zelený čaj. Tento čaj dokáže učinit uzdravující potěšení v lahodné podobě aromatizovaného nápoje jak v teplé, tak ve studené formě. Posílí nejen ducha, ale i tělo.

Často i milovníci kávy podlehnou a zkusí zelený čaj zaměnit za svůj šálek kávy. Zkusit to můžete i vy a uvidíte, že budete mít stejný pocit zvíšené energie jako po šálku kávy. Také v zeleném čaji je totiž obsažen stimulační kofein. Rozdíl je jen v tom že, kofein ze zeleného čaje má jiné složení než u kávy, které působí ohleduplněji. Jeho účinek je navíc výrazně delší, to je důvodem, proč zůstanete mnohem déle plní energie. Mimo jiné jsou v něm obsažené polyfenoly, neboli vázané třísloviny, které ochraňují buňky v mozku.

sypanný čaj

Látky obsažené v čaji jako polyfenoly, flavonoidya také antioxidanty obsažené v zeleném čaji správně účinkují na lidské buňky v těle, čímž zároveň ochranu je naše tělo před působením volných radikálů. Díky zeleného čaje si můžete občas dopřát zpevňující pleťovou masku. Díky minerálům, vitamínům a dalším stopovým prvkům bude pro vaši pleť velmi výživná. Příprava je snadná: smíchají se 4 lžíce najemno rozemletých lístků čaje, přidají se 2 lžíce jogurtu a výslednou směs použijte na obličej. Nechte působit 15 minut a poté masku smyjte.

Pro vnitřní omlazení organismu vložte do připravené konvičky cca 1-2 lžičky připravených čajových lístků. Přelijte je 200 ml horké vody o teplotě asi 70-75 stupňů. Nálev nechejte 2-3 minuty louhovat a poté jej přeceďte. Použité lístky nevyhazujte, lze je ještě využít k dalším nálevům.

Osobám, které trápí nepříjemný zápach z úst, přináší zelený čaj vysvobození od jejich společensky problému. Nepříjemný zápach z našich úst (halitosis) bývá nejčastěji vyvoláván bakteriemi usídlenými v dutině ústní. Ty to bakterie jsou produktem výměny látek a slin v našich ústech. Zelený čaj dokáže velmi účinně s bakteriemi zatočit. Nápravu sjednáte  snadno - častým konzumací zeleného čaje. Účinné je také vyplachování našich úst po každém jídle. Tímto způsobem zároveň přispějete také ke snížené vzniku zubních kazů.

Katechin, rostlinný polyfenol, které se vyskytují v zeleném čaji 
napomáhají redukovat cholesterol v těle.
  Také snižuje tělesný tuk a působí i preventivně vůči onemocněním zapříčiněno viry. Vitamíny v čaji C a E napomáhají posilovat také imunitní systém člověka. Za obrovské pozitivum je považováno to, že obsažený vitamín C v čajových listech nezničí ani zalití horkou vodou. Mimo jiné pravidelné zeleného čaje se jako prevence chřipkových onemocnění doporučuje kloktání. Katechin je účinnou zábranou před rozmnožováním nebezpečných virů.

U zeleného čaje jsou hlavně především důležité antioxidační účinky. Oproti černému čaji, které jsou až o 7x víc silnější. Antioxidanty, které se vyskytují v těle pomáhají s obranou proti zhoubnému vlivu volných radikálů na buňky našeho těla. Antioxidanty obsažené v zeleném čaji jsou tedy fungující prevencí proti různým nemocím, a to především těm civilizačním.

Zeleným čajem lze taky nahradit, žaludeční kapky v případě že trpíte obtížemi při trávení jídla. Již mnoho stovky let je zelený čaj doporučován při žaludečních potížích. Je však důležité podotknout, že musí být konzumován pouze bez přidaných sladidel i bez cukru. S nimi by přišel o své pozitivní účinky na lidské tělo.

Při léčbě osteoporózy lze také využít velmi prospěšné účinky zeleného čaje. Mimo jiné chemické látky obsažené v zeleném čaji napomáhají k tvorbě kostí a zpomalování řídnutí kostí. Tím se prokázalo, že je zelený čaj ideální pro prevenci léčby osteoporózy. Kromě jiného jsou v čaji obsaženy i tři látky GG, EGC a také GC. EGC (epigallocatechin) působí na klíčový enzym, který se podílí na růst kostí, a to až 79 %. Mezi další účinky zeleného čaje je působení na zvýšení hladiny mineralizace kostí v buňkách. Je prokázáno, že látky obsažené v zeleném čaji neměly žádný toxický vliv na kostní buňky. 

Těhotným a kojícím ženám se nedoporučuje pít první nálev zeleného čaje, protože v prvním nálevu je obsaženo velké množství taninů a kofeinu. Zelený čaj je nejvhodnější pít nepřislazovaný a bez mléka. Přídavná dochucovadla znehodnocují výrazně jeho léčebné účinky. Díky zinku obsaženém v hojné míře v čaji. Lze doporučit jako plnohodnotný nápoj i těhotným ženám. Právě u nich totiž často dochází k nedostatku zinku. V procesu látkové výměny v organismu působí zelený čaj spolehlivě jako podpora metabolismu.

Zelený čaj je také skvělí bojovník proti srdečním onemocněním. Jednak posiluje srdeční sval, účinně snižuje křehkost stěn krevních kapilár a má pozitivní účinky na srdce. A proto je doporučováno jeho pití 2-3 x za den.

Pokud potřebujete pročistit organismus, pomohou vám s tím polyfenoly obsažené v zeleném čaji. Minerální látky a teobromin aktivují výměnu látek a rovněž spalování tuků. Zvláště lidé, jejichž tělo trpí nedostatkem pohybu, mají zpomalenou látkovou výměnu v těle.  Vaziva jejich tkání pak slábnou, protože se jejich tělo nedokáže pořádně pročistit. To je důvod, proč se konzumace zeleného čaje doporučuje lidem s výrazným nedostatkem pohybu. V zimním období je důležité, aby si konzumenti přidávali do něj plátky zázvoru, protože pouhý zelený čaj výrazně zchlazuje. V průběhu pravidelného užívání čaje může u velmi citlivých jedinců s malým množstvím pohybu zapříčinit otoky a zažívací potíže. Jinak léto je obdobím, kdy si můžeme čaj bez obav vychutnat. 


Zelený čaj neutralizuje překyselení. Nabízí tak přijatelné řešení léčby pro všechny, kteří trpí častým pálením žáhy. Jedním z důležitých faktorů napomáhajících udržet lidský organismus stabilní je Acido-bazická rovnováha. Ta je důležité proto, aby látková výměna v lidském organismu probíhala bez nepříjemných problémů.  Už sebe menší vychýlení s této rovnováhy směrem ke zvýšení kyselosti  v těle způsobuje, že červené krvinky mohou ztratit svoji pružnost. A to má za příčinu to že tělo je hůře prokrveno a ztrácí zaprvé odolnost vůči stresu a únavě. Tělo je v takovém případě snáze napadnutelné různými chorobami. Dosud dostupné informace říkají, že právě zelený čaj je vynikajícím způsobem k neutralizaci překyselení organismu. Určité zprávy potvrzují, že zelený čaj a jeho pravidelná konzumace je schopna rozpouštět usazeniny kyselých solí v organismu. Největší účinnosti je pitím zeleného čaje a současně s konzumace jídla. Na rozdíl od zásadotvorných průmyslově vyráběných preparátů působí zelený čaj organicky. To znamená, že přináší do překyseleného organismu normalizační proces.

Zelený čaj je schopen normalizovat zvýšenou hladinu krevního cukru. V Japonsku se dlouhá léta snažily výzkumné týmy vědců přijít na to, jaké je tajemství zeleného čaje v souvislosti s jeho léčebnými účinky u osob trpících diabetem. Nakonec zjistily, že mnohostranné sloučeniny katechinu společně s polysacharidy vyskytujících v zeleném čaji mají nadmíru důležité, neboť pomáhají udržet v lidském těle hladinu krevního cukru v rovnováze. A proto je zelený čaj ideálním doplňkem při léčbě cukrovky. Významnou měrou totiž může přispět k předcházení tohoto tolik rozšířeného onemocnění. 

Lidé jsou v současnosti ohroženi nejen tím, že mají nedostatek pohybu, ale také mnoha dalšími nebezpečnými faktory, například volnými radikály. Volné radikály se v lidském tělo mohou hromadit při intenzivní zátěži, dlouhém extrémním stresu, ale i vlivem elektrosmogu, nebo může být příčinou jejich výskytu zvýšená radioaktivita. Volné radikály narušují buňky v těle a navíc vlivem oxidačních procesů organismu předčasně stárne. A právě pitím zeleného čaje se můžeme účinně bránit proti stárnutí lidského organismu.

zelený čaj

Pití zeleného čaje může v dobrém slova smyslu ovlivňovat jak aktivní, tak i pasivní kuřáky.  Alkaloid kofein obsažený v zeleném čaji neutralizuje spolu s theofilinem a teobrominem buněčné jedy.  Mezi buněčné jedy řadíme i nikotin a dehtový olej.  Z toho vyplývá, že zelený čaj je vhodným doplňkem stravy pro kuřáky, ale i pro ty, jimž se podařilo s kouřením skončit. Kdo s kouřením skoncoval, dokáže mnohem snáz s pomocí zeleného čaje vyloučit ze svého organismu následky svého dřívějšího zlozvyku.

Příznivci zeleného čaj brzy zjišťují, jak tento lahodný nápoj proměňuje jejich chutě a s nimi i stravovací návyky. Pozvolna ale trvale se začíná snižovat nadváha. Konzumovaná jídla se neusazují v žaludku a střevech. Časem docházíí v životě lidí s nadváhou díky povzbuzujícím látkám obsaženými zeleném čaji k aktivnějšímu způsobu života.

Zelený čaj a jeho pití je rovněž obřad sloužící k uklidnění mysli. A to v dnešní uspěchané době může hodit kdykoli každému.

Bylo rovněž prokázáno, že zelený čaj obsahuje účinné látky, například flavonidy, jež zabraňují šíření metastáz a brzdí růst tumorů.

Výsledky japonského institutu Aichi zaměřenému na boj s rakovinou dávají naději, že v budoucnu by dokonce mohl být syntetizován lék proti AIDS vyrobený z extraktů zeleného čaje. To dokazuje, že na poli výzkumu a vědy není studium zeleného čaje zdaleka ukončené. Bylo také dokázáno, že katechin obsažený v zeleném čaji, zabraňuje množení viru HIV.  


Související by Tags

Chvilka na čaj - blog