Zelený čaj - kde se vzal a k čemu je dobrý?

Přidal: Václav Vytřísal v: O čaji Na: Pondělí, prosinec 11, 2017 Komentář: 0 zobrazeno: 1208
Pokud si někde budete chtít objednat čaj, tak právě nejspíš dostanete na výběr zelený čaj 

Zelený čaj je dnes považován za jeden z nejběžnějších čajů, nebylo tomu tak ale vždy. Kde se zelený čaj vzal, kde se pěstuje a zpracovává, jak takový čaj připravit a čím pomůžeme jeho konzumací tělu? I to se na následujících řádcích dozvíte.

Popularita daná historií

Zelený čaj, často také označován jako „pravý čaj“, je populárním nápojem zejména v jihovýchodní Asii. Právě zde – v Číně – se poprvé objevil již před pěti tisíci lety, ve stejné době byl pěstován i v Indii. Dnes je zelený čaj oblíbený zejména v těchto oblastech, v Číně, Japonsku, Tchajwanu a nebo Koreji.

Čím je zelený čaj tak výjimečný? Není nijak fermentovaný, jedná se o čisté čajové lístky, které jsou sklízeny tradičními metodami a napařovány nebo nahřívány, aby neoxidovaly. Každá oblast přitom produkuje naprosto unikátní čaj, jehož chuť je dána odrůdou čaje, nadmořskou výškou nebo množstvím srážek.

Jak ho připravit a čím je prospěšný?

Příprava zeleného čaje se díky jeho čistotě a specifičnosti odlišuje od některých jiných druhů čaje. Neexistuje obecná poučka, která by platila pro každý zelený čaj. Dá se však říct, že většinou by se měl zalévat horkou vodou o 70 až 80 stupních, u kvalitních čajů lze připravit nálevů více – s prodloužením doby louhování. Doba louhování se pohybuje mezi minutou až třemi minutami. Na jeden šálek jsou většinou potřeba dvě lžičky čaje.

Navíc je pití zeleného čaje i prospěšné pro zdraví. Výzkumy například prokázaly, že pití pěti šálků zeleného čaje denně dokáže snížit riziko vzniku rakoviny o více než čtvrtinu, jiný výzkum našel spojitost mezi konzumací zeleného čaje a menšího usazování cholesterolu v žilách. Celkově vysoký obsah antioxidantů v zeleném čaji působí pozitivně na lidský organismus. Pití zeleného čaje zkrátka prodlužuje život.


Komentář

Zanechte svůj komentář

Chvilka na čaj - blog